Ставропуло ЕООД изпълнява складови, промишлени и офис сгради с метална конструкция и облицовки с фасадни, покривни и хладилни термоизолационни панели от водещи европейски производители.

Проектиране и инженеринг

Термоизолационните сандвич панели са леки, самоносещи се строителни елементи. Произвеждат се основно два вида – със сърцевина от експандиран полиуретан или минерална вата. И в двата случая към сърцевината има прилепнали от двете страни стоманени галванизирани листове профилирана ламарина. Върху нея е нанесен специален свързващ грунд и цветно полиестерно покритие. За нуждите на строителството се предлагат фасадни и покривни панели с дебелина от 40, 50, 60, 80 и 100 мм. За изграждане на хладилни камери и помещения дебелината на панелите достига до 200 мм. Дължината на фасадните термоизолирани панели е в зависимост от височината на сградата или помещението, а на покривните – от дължината на покривния скат. Съществува обичайно ограничение от 13.50 м за максимална дължина, но са възможни и изключения. Допуска се снаждане както на фасадните, така и на покривните панели. Подпорните растояния и допустимите отвори най-често са указани в констуктивния проект на сградата и зависят от дебелината на сандвич панела, географското положение на обекта и от други специфични фактори.

Послоен монтаж

Вариант на фасадните облицовки с панели е послойният монтаж. Прилага се при конструкции, позволяващи хоризонтален монтаж на касети от профилирана ламарина. Топлоизолационният материал с който се запълват е минерална вата. Лицевата страна се оформя с профилирана нископрофилна ламарина с цветно полиестерно покритие.